Kannabinoidy Wszystkie wpisy 28 września 2023

Zdrowa żywność konopna

Zdrowa żywność to temat, który przyciąga uwagę coraz większej liczby osób. Modne stało się ostatnio pojęcie „superfoods”, czyli produktów o wyjątkowo wysokiej zawartości wartości odżywczych, a także zawierających w sobie potężną ilość witamin, minerałów, antyoksydantów. Przykładem takich artykułów spożywczych mogą być np. jagody goji, posiadające właściwości wspomagające pracę serca i regulujące krążenie, czy nasiona chia, które są świetnym źródłem błonnika, minerałów, witamin oraz antyoksydantów. W tym artykule skupimy się na pokazaniu korzyści, które niesie ze sobą spożywanie zdrowej żywności, natomiast za przykłady posłuży nam wyłącznie to, co w tym względzie mogą nam zaoferować konopie.

Herbaty konopne

Picie herbaty konopnej to całkiem niezły sposób na wprowadzenie konopi do swojej codziennej diety. Jej początki sięgają starożytnych Chin, gdzie była używana w medycynie tradycyjnej. Dziś herbaty konopne cieszą się sporą popularnością, jednak warto wspomnieć o tym, że ich producentom zdarza się pomijać pewien bardzo istotny fakt i wygodnie podczepiać się pod trend na suplementację CBD. Owszem, konopne kwiatostany użyte do stworzenia herbaty zawierają ten cenny kannabinoid, jednak jest on niemal… nierozpuszczalny w wodzie!

Oznacza to tyle, że licząc na odpowiednie efekty, należy zadbać o to, żeby w naszej herbacie znalazła się jakaś forma tłuszczu. Kannabinoidy takie jak CBD są związkami lipofilnymi – czyli takimi, które kochają tłuszcz i dobrze się z nim łączą. To właśnie mały dodatek oleju kokosowego czy zaparzenie herbaty po bawarsku (z solidnym dodatkiem tłustego mleka) sprawi, że będziemy mogli w pełni wykorzystać potencjał drzemiący w konopnych herbatkach.

Badania laboratoryjne wykazały, że połączenie suszu konopnego z samym wrzątkiem, może zapewnić przedostanie się do naparu małych ilości CBDa (kwasu kannabidiolowego – „surowej” formy CBD), która może mieć silne właściwości przeciwzapalne, jednak by to w 100% potwierdzić, potrzeba szerzej zakrojonych testów [3][4].

Regularne spożywanie herbaty konopnej z tłustym dodatkiem może pomóc w redukcji stresu, poprawie jakości snu i korzystnie wpłynąć na samopoczucie.

Nasiona konopi

Nasiona konopi w nieprzetworzonej formie są prawdziwą bombą wartości odżywczych. Są one bogate w białko, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, co sprawia, że są idealne dla wegetarian i wegan. Dodatkowo, niełuskane nasiona konopi są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu alfa-linolenowego (ALA), który jest formą kwasu omega-3 cechującego się m.in. działaniem przeciwzapalnym oraz stymulującym pracę mózgu [1][5].

Niełuskane nasiona konopi można dodawać do różnych potraw, takich jak sałatki, musli czy smoothie – ziarno ze skorupką charakteryzuje się także większą zawartością błonnika, niż wersja łuskana, jest bardzo sycące, dzięki czemu sprawdzi się szczególnie osobom, którym szczególnie zależy na utrzymaniu odpowiedniej wagi [5].

Łuskane ziarno konopi

To doskonały wybór dla osób, które chcą czerpać korzyści z nasion konopi, ale unikają niełuskanych wersji ze względu na ich twardość, która nie każdemu będzie pasować.

Nasiona konopi (łuskane i nie) są bogate w białko oraz kwasy tłuszczowe. Mogą być używane w podobny sposób, dodawane do różnych potraw, sałatek, czy jogurtów, a sporo osób preferuje jedzenie ich również bez dodatków, jako przekąskę. Łuskane nasiona konopi to również źródło cennych składników odżywczych, które wspierają nasz organizm.

Warto wspomnieć, że nasiona konopi są jednym z nielicznych roślinnych źródeł białka kompletnego. Dzięki pełnemu profilowi aminokwasów białko konopne może pomóc w odbudowie i regeneracji mięśni po intensywnym treningu [6].

Infuzje z suszem i pyłkiem konopnym

Infuzja konopna to bardzo skuteczny sposób na dostarczenie sobie kannabinoidów w bardzo przyswajalnej, nierzadko również przyjemnej w smaku formie. Nie wszyscy mogą jednak wiedzieć, czym są infuzje, więc spieszymy z krótkim wyjaśnieniem.

To nic innego jak produkt spożywczy powstały w wyniku łączenia odpowiednio przygotowanego surowca roślinnego (susz lub pyłek konopny) z nośnikiem, w tym przypadku z tłuszczem (masło), alkoholem (spirytus) czy emulsją wodno-tłuszczową (mleko). Kanabinoidy z surowca przedostają się do nośnika, tworząc produkt infuzowany, czyli wzbogacony o składniki aktywne pochodzące z rośliny pierwotnej.

Tak naprawdę liczba dań, potraw i przekąsek, które możemy w taki sposób stworzyć jest nieograniczona: na bazie konopnego masła przygotujemy owsiane ciastka, infuzowanego oleju użyjemy do przygotowania sosu sałatkowego… ogranicza nas tylko wyobraźnia!

Ciekawym zastosowaniem konopnego mleka stworzonego na bazie suszu lub pyłku konopnego jest użycie go jako podstawowego składnika do stworzenia „złotego mleka”.  

Ten przepis to bazowo mieszanka tłustego mleka, kurkumy oraz pieprzu. Kurkumina zawarta w kurkumie od wieków wykorzystywana jest w medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, neuroprotekcyjne oraz hepatoprotekcyjne.

Piperyna, która odpowiada za charakterystyczny smak pieprzu, poprawia ukrwienie przewodu pokarmowego oraz posiada właściwości antyoksydacyjne.

Takie mleko z sukcesem rozgrzewa organizm i łagodzi objawy przeziębienia, takie jak ból gardła czy kaszel, oraz może mieć pozytywny wpływ na gęstość kości i stan cery. W połączeniu z kannabinoidami, które przenikną do tłustej „mikstury”, będzie stanowiło kompletną ochronę układu endokannabinoidowego, który odpowiada za utrzymanie organizmu w stanie homeostazy [7][8].

Całą masę przepisów na konopne infuzje znajdziecie na naszym blogu w artykule: Domowe infuzje konopne – jak gotować z produktami konopnymi?

Żywność konopna = superfood

Konopie oferują nam pełne spektrum korzyści: w zależności od sposobu zastosowania możemy czerpać z ich właściwości antyoksydacyjnych, traktować jako świetną opcję na zdrowe źródło białka dla wegan i wegetarian, a także korzystać z nich w celu wprawienia się w dobry nastrój czy używać ich jako wsparcia w walce z bezsennością. Gorąco zachęcamy do tego, by odwiedzić zakładkę żywność konopna w sklepie Kombinatu Konopnego!

Autor: Bartek Święcicki

Źródła:

  1. Callaway, J. C. (2004). Hempseed as a nutritional resource: An overview. Euphytica, 140(1-2), 65-72. doi:10.1007/s10681-004-4811-6
  2. Leizer, C., Ribnicky, D., Poulev, A., Dushenkov, S., & Raskin, I. (2000). The composition of hemp seed oil and its potential as an important source of nutrition. Journal of Nutraceuticals, Functional & Medical Foods, 2(4), 35-53. doi:10.1300/J133v02n04_04
  3. Callaway, J. C., Schwab, U., Harvima, I., Halonen, P., Mykkänen, O., Hyvönen, P., & Järvinen, T. (2005). Efficacy of dietary hempseed oil in patients with atopic dermatitis. Journal of Dermatological Treatment, 16(2), 87-94. doi:10.1080/0954663051003583
  4. Gertsch, J., Leonti, M., Raduner, S., Racz, I., Chen, J. Z., Xie, X. Q., … & Zimmer, A. (2008). Beta-caryophyllene is a dietary cannabinoid. Proceedings of the National Academy of Sciences, 105(26), 9099-9104. doi:10.1073/pnas.0803601105
  5. Brighenti, V., Pellati, F., Steinbach, M., Maran, D., Benvenuti, S., & Sganzerla, M. (2017). Development of a new extraction technique and HPLC method for the analysis of non-psychoactive cannabinoids in fiber-type Cannabis sativa L. (hemp). Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, 143, 228-236. doi:10.1016/j.jpba.2017.06.025
  6. De Montigny, F., & Azzaria, M. (2018). Characterization of hemp (Cannabis sativa L.) seed oil by 1H NMR spectroscopy. European Journal of Lipid Science and Technology, 120(5), 1700335. doi:10.1002/ejlt.201700335
  7. Abuhasira, R., Shbiro, L., Landschaft, Y., & Mechoulam, R. (2018). Validation of a quantitative method for the profiling of cannabinoids in commercial hemp seed oil by liquid chromatography coupled to electrospray ionization tandem mass spectrometry. Journal of Chromatography A, 1543, 1-9. doi:10.1016/j.chroma.2017.12.043
  8. Citti, C., Pacchetti, B., Vandelli, M. A., Forni, F., Cannazza, G., & Zoli, M. (2018). Cannabinoid profiling of hemp seed oil by liquid chromatography coupled to high-resolution mass spectrometry. Frontiers in Plant Science, 9, 120. doi:10.3389/fpls.2018.00120
  9. Galasso, I., Russo, R., Mapelli, S., Ponzoni, E., & Brambilla, I. M. (2020). Identification of minimal chemical markers in Cannabis sativa by liquid chromatography with photodiode array detection and qTOF mass spectrometry. Phytochemistry, 172, 112285. doi:10.1016/j.phytochem.2019.112285
  10. Morales, P., Reggio, P. H., & Jagerovic, N. (2017). An overview on medicinal chemistry of synthetic and natural derivatives of cannabidiol. Frontiers in Pharmacology, 8, 422. doi:10.3389/fphar.2017.00422
Subskrybuj
Powiadom o
1 Komentarz
Najnowszy
Najstarszy Najwięcej głosów
Wbudowane informacje zwrotne
Zobacz wszystkie komentarze