Kannabinoidy 9 marca 2022

Wchłanianie CBD z układu pokarmowego

Suplementacja CBD w postaci olejków to obecnie najpopularniejsza obok waporyzowania metoda na dostarczenie naszym układom endokannabinoidowym cennych związków zawartych w konopiach. Jak wygląda taki proces od strony biologicznej? Dlaczego to właśnie tłuszcz jest używany jako najpopularniejszy nośnik dla kannabinoidów? Wszystkiego dowiecie się z tego artykułu!

Jak organizm przetwarza i wchłania CBD?

Istnieje wiele znanych i sprawdzonych sposobów przyjmowania CBD. Jeszcze do niedawna najbardziej popularnym było jego wchłanianie z pęcherzyków płucnych w procesie palenia suszu konopnego, bądź jego waporyzacji. W związku z licznymi doniesieniami na temat stopnia biodostępności, a także ze wzrostem świadomości konsumentów coraz szersze grono zwolenników zyskuje doustna suplementacja kannabinoidów.

Wybrana metoda wpływa na to, jaki jest łączny czas wchłaniania do krwiobiegu i ile CBD jest dostępne do wchłonięcia, czyli jaka jest jego … biodostępność ;). W tym tekście skupimy się jedynie na jednej z tych form, a mianowicie na podaniu doustnym, ponieważ stanowi obecnie najbardziej popularny sposób przyjmowania CBD.

W kategorii produktów mówimy tutaj głównie o olejkach CBD, ale także coraz liczniej dostępnych  artykułach spożywczych zawierających kannabidiol, takich jak hempshoty, ciastka, żelki, batony etc. Po spożyciu, CBD przechodzi przez część naszego układu pokarmowego i trafia do żołądka. Poddany działaniu kwasu żołądkowego nie ulega tam właściwie żadnemu, wstępnemu trawieniu, ponieważ enzym – lipaza żołądkowa, zapoczątkowuje trawienie jedynie zemulgowanych tłuszczów.

Brak trawienia w żołądku jest spowodowany brakiem emulgacji, żółć jest wydzielana dopiero do dwunastnicy i to tam ma miejsce zasadnicze trawienie tłuszczów. Zadaniem żółci jest przekształcenie form tłuszczowych w związki bardziej podatne na działanie lipazy. W wyniku trawienia powstają wolne kwasy tłuszczowe, które są formowane, wraz z kwasami żółciowymi, w kompleksy lipoproteinowe, tzw. micele i to za ich pośrednictwem hydrofobowe kannabinoidy transportowane są do jelita cienkiego, a stamtąd do wątroby.

Wątroba z kolei metabolizuje cząsteczki kannabinoidów, gdzie ulegają częściowemu rozkładowi, aby ostatecznie trafić do krwiobiegu. Z tego względu przyjmowanie artykułów spożywczych zawierających kannabinoidy, może nie być najskuteczniejszym sposobem przyjmowania CBD, ponieważ tzw. efekt pierwszego przejścia, skutecznie zapobiega wchłanianiu kannabinoidów do krwi. Szacowana biodostępność tego sposobu podania kannabinoidów to ok. 20%. Czy można zatem efektywnie wpłynąć na jej zwiększenie?

Tłuszcze – słowo klucz

Okazuje się, że hydrofobowe kannabinoidy takie jak CBD, czy THC mają spore powinowactwo do tzw.  chylomikronów, czyli cząstek powstających w enterocytach, to jest komórkach jelita cienkiego. Chylomikrony to swoistego rodzaju kompleksy lipoproteinowe, których otoczka jest hydrofilowa, a  cała cząsteczka rozpuszczalna w wodnym środowisku krwi. Zajmują się transportem lipidów do krwiobiegu, z pominięciem wątroby.

Trudne? Przekładając to na nieco bardziej przystępny dla zwykłego użytkownika język:

Suplementacja kannabinoidów w obecności tłuszczów (olejek konopny), bądź w towarzystwie wysoko tłuszczowych pokarmów, skutecznie zwiększa ich biodostępność. CBD, nie ulegając rozkładowi w wątrobie, omija tym samym metabolizm pierwszego przejścia.

Czym jest biodostępność, a czym wchłanianie?

Wiecie już, dlaczego nośnikiem dla kannabinoidów w naszych produktach jest oliwa. Warto jednak wejść głębiej w szczegóły i poznać także dokładną różnicę pomiędzy biodostępnością, a wchłanianiem, ponieważ te pojęcia są często ze sobą mylone.

Poprzez biodostępność danej substancji biologicznie aktywnej rozumiemy ogólny czas, mierzony od momentu jej wprowadzenia do organizmu, do wystąpienia pierwszych, odczuwalnych efektów jej działania. Inaczej mówiąc, to tempo z jakim CBD, lub inne kannabinoidy, są wchłaniane do krwiobiegu i dostarczane do różnych części organizmu.

Biodostępność obejmuje swoim spektrum takie procesy jak trawienie, wchłanianie, metabolizm, dystrybucję, a także bioaktywność spożytego związku.

Posiadając te informacje, przy doborze odpowiednich produktów konopnych, należy mieć na uwadze fakt, że sposób przyjmowania CBD, a właściwie postać produktu konopnego, ma decydujący wpływ na jego wchłanianie i dystrybucję w organizmie, a to w efekcie przekłada się bezpośrednio na skuteczność działania CBD.

Niemniej jednak każdy organizm to zupełnie indywidualny zbiór szlaków metabolicznych, stąd precyzyjne określenie stopnia biodostępności danej substancji, może być z gruntu problematyczne. Jeśli przyjmujesz CBD, lub jakąkolwiek inną substancję aktywną bezpośrednio poprzez iniekcje dożylne, przyjmuje się, że biodostępność wynosi 100%.

Wchłanianie CBD odnosi się do przeniesienia kannabidiolu z miejsca podania bezpośrednio do krwiobiegu, gdzie jest transportowane w całym naszym ciele, w celu interakcji z receptorami kannabinoidowymi, CB1 i CB2 oraz receptorami niekannabinoidowymi, takimi jak chociażby receptor serotoninowy. Chociaż kannabidiol wykazuje powinowactwo do receptorów układu endokannabidiowego jedynie w niewielkim stopniu, to moduluje szereg innych receptorów i tzw. kanałów jonowych.

Czy samo CBD działa i jak wpłynąć na jego biodostępność wprowadzając zdrowe nawyki żywieniowe?

Należy pamiętać, że CBD to tylko jeden z ponad setki poznanych jak dotąd fitokannabinoidów, cząsteczek na bazie lipidów, wykazujących charakter terapeutyczny w kontekście licznych dolegliwości. Konopie bogate są ponadto w terpeny, czy flawonoidy, których wspólne działanie składa się na tzw. efekt anturażu, rozumianego jako wzmocnienie potencjału rośliny poprzez wspólne oddziaływanie ww związków.

Istnieje szereg badań potwierdzających skuteczność działania CBD w towarzystwie THC, oraz innych kannabinoidów. Przywołując popularny przykład z marchewką, zjedzenie całej marchwi będzie dla organizmu zdecydowanie korzystniejsze, niż przyjmowanie wyizolowanego beta-karotenu.

Stosowanie produktów konopnych o pełnym spektrum fitozwiązków ma zatem bezpośrednie przełożenie na bioaktywność, stanowiącą jedną ze składowych w określeniu stopnia  biodostępności związków.

Dowiedziono, że niedobory kwasów tłuszczowych omega-3 również zniekształcają funkcjonowanie naszych receptorów CB1 i CB2. Ten rodzaj kwasów tłuszczowych zapewnia optymalne działanie naszego układu endokannabinoidowego.

Podsumowując doustne stosowanie produktów konopnych w preparatach na bazie lipidów, bądź spożywanie ich w towarzystwie wysoko tłuszczowych pokarmów,  w znaczącym stopniu wpływa na wzrost wchłaniania i ogólnej biodostępności zawartych w nich fitozwiązków. Poprzez pominięcie metabolizmu wątroby, oraz regulację działania układu endokannabinoidowego, za pomocą nośnika jakim jest np. oliwa z oliwek bogata w kwasy omega-3, jesteśmy w stanie polepszyć biodostępność tej formy przyjmowania CBD nawet o 60%.

Na koniec nie pozostało nam chyba nic innego, jak zachęcić Was do skorzystania z wysokiej jakości olejków CBD z Kombinatu Konopnego 😉 Mamy nadzieję, że od teraz suplementacja za pomocą tych produktów będzie bardziej świadoma!

(Olga Jabłońska)

Bibliografia:

[1] A. Zgair, J. C. M. Wong, J. B. Lee, J. Mistry, O. Sivak, K. M. Wasan, I. M. Hennig, D. A Barrett, C S. Constantinescu, P. M. Fischer, P. Gershkovich. Dietary fats and pharmaceutical lipid excipients increase systemic exposure to orally administered cannabis and cannabis-based medicines. Am J Transl Res. 2016; 8(8)

[2] A. Zgair, J. B. Lee, J. C. M. Wong, D. A. Taha, J. Aram, D. Di Virgilio, J. W. McArthur, Yu-Kit Cheng, I. M. Hennig, D. A. Barrett, P. M. Fischer, C. S. Constantinescu, P. Gershkovich. Oral administration of cannabis with lipids leads to high levels of cannabinoids in the intestinal lymphatic system and prominent immunomodulation. Scientific Reports volume 7, AN: 14542 (2017)

[3] Sun, M. et al. Intestinal absorption and intestinal lymphatic transport of sirolimus from self-microemulsifying drug delivery systems assessed using the single-pass intestinal perfusion (SPIP) technique and a chylomicron flow blocking approach: linear correlation with oral bioavailabilities in rats. Eur. J. Pharm. Sci. 43, 132–140,

[4] D. Cota, G. Marsicano, B. Lutz, V. Vicennati, G. K. Stalla, R. Pasquali, U. Pagotto. Endogenous cannabinoid system as a modulator of food intake. International Journal of Obesity (2003) 27, 289–301

[5] Gershkovich P, Hoffman A. Uptake of lipophilic drugs by plasma derived isolated chylomicrons: linear correlation with intestinal lymphatic bioavailability. Eur J Pharm Sci. 2005; 26:394–404.

[6] Gottlieb A. Cooking with Cannabis: The Most Effective Methods of Preparing Food and Drink with Marijuana, Hashish, and Hash Oil Third E. Ronin Publishing; 2009. [Google Scholar]

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najstarszy
Najnowszy Najwięcej głosów
Wbudowane informacje zwrotne
Zobacz wszystkie komentarze
Dawid Michalkiewicz
Dawid Michalkiewicz
25 dni temu

Kolejny świetny artykuł, dziękuję!

Podobne wpisy